CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 24 February 2013

Kejadian tidak terduga.

Assalamualaikum w.b.t.

Sekejap sgt dah masuk hari ahad. Rasenye mcm bru je tempuh ahad pada minggu yg lalu. Aktiviti hari ni mungkin mengemas rumah dan berehat je dirumah. Yelah, nk buat ape lgi hujung2 bulan ni. Nk g window shopping kang tak jdi window nye tu. Mau bershopping betul kang. Hahaha.

Sebenarnya aku nk ctekn kejadian yg tidak terduga smlm. Suppose smlm ptg g amek brg dgn bohati dkt KL. Nk dijadikan cerita, kereta yg aku pinjam a.k.a kereta mama yg selama hari ni aku main belasah bawak tak kira meter, breakdown. Punca? Aku tak perasan temp. waktu tu dah smpi habis takuk H. Tau2 je, tekan padel minyak dah mati enjin. Menggelabah skjp even masih blh relax. Dlm hati dah istighfar dah. Mcm2 dah bermain dlm kepala ni. Kang mama nk pegi kje naik ape. Klu sekali naik pagi tu, mau mama pn blk lmbt mcm aku ngn abah blk pulak. Adik2 mcm mne pulak. Sedih jugak ble pk tpi tak berapa menggelabah lagi tau. Then, terus call bohati gtau kereta rosak. Potpetpotpetpotpet, tak smpi 10 minit die smpi dah. Sementara tggu die smpi tu, aku pn bukak la bonet kete dpn tu. Hamboi asap, bukan main. Tak rse gelabah jugak lgi. Dlm otak aku ni pk mungkin jp2 lgi okay la ni. Tggu je asap tu hilang. Hahaha.

Lepas smpi tu, die pun tgk la air. Biasa kes2 mcm ni terjadi bila air dah habis je. Bohati pn isi la air kt ctuu. Mula2 tuu okay je isi2 air. Sekali tibe2, dia punya air tuu membuak2 naik mcm bunga api. Tapi tak tinggi mane la. Lepas tuu, airnye jatuh ke bawah. Terkejut jgk tgk. Terus die call mmbe die tnye. Unfortunately, mmbe die tuu takde kt cni. Nasib baik la ade workshop dkt dpn tuu. Bohati panggil org dtg tgk kereta tuu. Selepas diteliti, radiator tu rupanya dah pecah. Sbb tuu la air jatuh bile kite isi. Nak taknak, kereta kne hantar bengkel dpn tu. Benda tu kena diganti dgn yg bru. Maybe dlm pukul 5.30 p.m. bru boleh siap. Still takde rse gelabah jgk lgi sbb aku pk 'alaaa, lps tuka bnde ni elok la nnti.' Nmpk tak betapa tenangnye aku. Hehehe.

Sementara menantikan kereta siap, p la mkn cendol jap. Borak2 kjp dgn bohati. Waktu tu bru pukul 3.30 p.m. Takkan nk tercongok je tggu kereta kn? Kitorg pn decide p lah amek brg jgk. Dlm pkul 6 p.m. mcm tuu smpi blk kt bengkel. Malangnya, bkn tuu je mslh kete ni. Ade mcm2 mslh sbnrnye bila temp. kereta capai tahap maksima taw. Die pnye enjin problem. Segala mcm problem la. Waktu tu bru rse menggelabah. So, kpd wanita2 yg berkereta tu, sentiasalah cek kereta anda tiap2 minggu utk langkah keselamatan. Dan setiap kali bwk kereta, sesekali tu jejeling temp. tu. Sesetengah perempuan ni asal kereta jln je, okaylah kereta tu. Mcm aku ni ha. Hehe. *remind to diri sendiri jugak.*

Bincang pnye bincang dgn pomen tuu, aku nk jgk kereta tu dibwk blk ke rumah. Biarlah abah pn tahu keadaan kereta ni. Mane tau, lepas ni blh dpt kereta baru ke. Huahuahua. :-p So, bohati pn follow lah dri belakang sbb risau tbe2 temp. naik tbe2. Dlm perjalanan nk blk tu, mmg aku kurangkan tekan padel minyak sbb risau kn temp. ni. Bwkla 20 je spnjang jln. Ble bohati tgk temp. xnaik, die suh bwk p 40 pulak. Mcm tuu la seterusnya smpila waktu turun dari bukit kn kne tekan padel minyak kn, waktu tu tempt naik setengah. Terus bgitau bohati. Berhenti kjp isi air. Still membuak2 air tu. Waktu aku dgar pomen tu ckp, air tu tendang balik. Haaaaa, mcm tuu la situasi die.

Lepas dri isi air tuu, terus bwk 80 bia cpt sikit smpi rumah sbb dah nk waktu maghrib. Alhamdulillah, smpi jugak kt rumah. Smpi2 je terus cte dgn mama psl kete, mama boleh bantai gelak sbb sblm ni mmg dah tau dah kete akn buat hal. Tpi time kete buat hal tu dtg kt aku. Nk taknak kenala hadapi jugak. :)

P/S: Thank you so much syg sbb awk sentiasa ada tak kira susah dan senang. Sy doakan agar awk dpt berita baik minggu depan. :) Dpt je terus celebrate. Haha, boleh tak mcm tu?. Love you forever! <3

No comments:

Post a Comment