CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 25 February 2013

Sesi luahan sesaje. ;)

Assalamualaikum w.b.t.

Sbnrnye hari ni letih sgt dan kebiasaanya hari2 bekerja ni mmg takde mse utk update blog. But then, tbe2 rse nk sgt berceloteh kt cni. So, aku decide nk la menaip ckit. Hahaha, takdelah menaip sgt sbrnye. Lebih kpd nk upload pic print screen. :-p

Jumaat ni dah pn masuk bulan 3. Semoga hari jumaat yg penuh berkat dpt memberi 1001 impak yg postif dlm diri aku. Skrg ni, nk more fokus dkt kerja dan future. Wahhhh, kerlass kn ayat die. ;) Knp aku libatkan masa depan? Sbb umur kite ni makin hari makin bercambah. Bile lagi nk memikiorkn mase dpn klu idak sekarang... Ye dakk? Hehe. Tpi nk fokus trhadap perancangan di mse hdpn ni pun memerlukan pemikiran yg sgt luas sbnrnye. Aku decide untuk azam bulan 3 ni, nk jadi budak baik ever. Ahahh! Sgt cooliaaawwww. :D Ape yg penting, mesti kne cuba dulu. Dpt hasil ke tidak, yg tuu belakang cerita. Semoga jalanku ini dipermudahkan olehNYA...

Haaaa, sbnrnye motif aku berceloteh ni nk memuat naik pic print screen yg aku ckp tdi. Pic spe? Hahaha, takde spe sgt pn tapi nk bgitau betapa....



besarnya sy disitu. Wakaka. :pp

*Sumber diambil dri Instagram bohati dgn captionnye 'budak ni selalu dipaksa mkn bila keluar bersama.' Mmg pun... hahaha, tapi skrg ni sukarela dah habis mkn tanpa sebarang paksaan. ;) <3 you!

Sunday, 24 February 2013

Kejadian tidak terduga.

Assalamualaikum w.b.t.

Sekejap sgt dah masuk hari ahad. Rasenye mcm bru je tempuh ahad pada minggu yg lalu. Aktiviti hari ni mungkin mengemas rumah dan berehat je dirumah. Yelah, nk buat ape lgi hujung2 bulan ni. Nk g window shopping kang tak jdi window nye tu. Mau bershopping betul kang. Hahaha.

Sebenarnya aku nk ctekn kejadian yg tidak terduga smlm. Suppose smlm ptg g amek brg dgn bohati dkt KL. Nk dijadikan cerita, kereta yg aku pinjam a.k.a kereta mama yg selama hari ni aku main belasah bawak tak kira meter, breakdown. Punca? Aku tak perasan temp. waktu tu dah smpi habis takuk H. Tau2 je, tekan padel minyak dah mati enjin. Menggelabah skjp even masih blh relax. Dlm hati dah istighfar dah. Mcm2 dah bermain dlm kepala ni. Kang mama nk pegi kje naik ape. Klu sekali naik pagi tu, mau mama pn blk lmbt mcm aku ngn abah blk pulak. Adik2 mcm mne pulak. Sedih jugak ble pk tpi tak berapa menggelabah lagi tau. Then, terus call bohati gtau kereta rosak. Potpetpotpetpotpet, tak smpi 10 minit die smpi dah. Sementara tggu die smpi tu, aku pn bukak la bonet kete dpn tu. Hamboi asap, bukan main. Tak rse gelabah jugak lgi. Dlm otak aku ni pk mungkin jp2 lgi okay la ni. Tggu je asap tu hilang. Hahaha.

Lepas smpi tu, die pun tgk la air. Biasa kes2 mcm ni terjadi bila air dah habis je. Bohati pn isi la air kt ctuu. Mula2 tuu okay je isi2 air. Sekali tibe2, dia punya air tuu membuak2 naik mcm bunga api. Tapi tak tinggi mane la. Lepas tuu, airnye jatuh ke bawah. Terkejut jgk tgk. Terus die call mmbe die tnye. Unfortunately, mmbe die tuu takde kt cni. Nasib baik la ade workshop dkt dpn tuu. Bohati panggil org dtg tgk kereta tuu. Selepas diteliti, radiator tu rupanya dah pecah. Sbb tuu la air jatuh bile kite isi. Nak taknak, kereta kne hantar bengkel dpn tu. Benda tu kena diganti dgn yg bru. Maybe dlm pukul 5.30 p.m. bru boleh siap. Still takde rse gelabah jgk lgi sbb aku pk 'alaaa, lps tuka bnde ni elok la nnti.' Nmpk tak betapa tenangnye aku. Hehehe.

Sementara menantikan kereta siap, p la mkn cendol jap. Borak2 kjp dgn bohati. Waktu tu bru pukul 3.30 p.m. Takkan nk tercongok je tggu kereta kn? Kitorg pn decide p lah amek brg jgk. Dlm pkul 6 p.m. mcm tuu smpi blk kt bengkel. Malangnya, bkn tuu je mslh kete ni. Ade mcm2 mslh sbnrnye bila temp. kereta capai tahap maksima taw. Die pnye enjin problem. Segala mcm problem la. Waktu tu bru rse menggelabah. So, kpd wanita2 yg berkereta tu, sentiasalah cek kereta anda tiap2 minggu utk langkah keselamatan. Dan setiap kali bwk kereta, sesekali tu jejeling temp. tu. Sesetengah perempuan ni asal kereta jln je, okaylah kereta tu. Mcm aku ni ha. Hehe. *remind to diri sendiri jugak.*

Bincang pnye bincang dgn pomen tuu, aku nk jgk kereta tu dibwk blk ke rumah. Biarlah abah pn tahu keadaan kereta ni. Mane tau, lepas ni blh dpt kereta baru ke. Huahuahua. :-p So, bohati pn follow lah dri belakang sbb risau tbe2 temp. naik tbe2. Dlm perjalanan nk blk tu, mmg aku kurangkan tekan padel minyak sbb risau kn temp. ni. Bwkla 20 je spnjang jln. Ble bohati tgk temp. xnaik, die suh bwk p 40 pulak. Mcm tuu la seterusnya smpila waktu turun dari bukit kn kne tekan padel minyak kn, waktu tu tempt naik setengah. Terus bgitau bohati. Berhenti kjp isi air. Still membuak2 air tu. Waktu aku dgar pomen tu ckp, air tu tendang balik. Haaaaa, mcm tuu la situasi die.

Lepas dri isi air tuu, terus bwk 80 bia cpt sikit smpi rumah sbb dah nk waktu maghrib. Alhamdulillah, smpi jugak kt rumah. Smpi2 je terus cte dgn mama psl kete, mama boleh bantai gelak sbb sblm ni mmg dah tau dah kete akn buat hal. Tpi time kete buat hal tu dtg kt aku. Nk taknak kenala hadapi jugak. :)

P/S: Thank you so much syg sbb awk sentiasa ada tak kira susah dan senang. Sy doakan agar awk dpt berita baik minggu depan. :) Dpt je terus celebrate. Haha, boleh tak mcm tu?. Love you forever! <3

Sunday, 17 February 2013

Kegigihan seorang peniaga

Assalamualaikum w.b.t.

Lame sgt je rsenye tak menaip kt cni. Bz sgt ke? Eh, tidaklah. Cuma terlalu penat dgn tugasan seharian. Hehe. Umur muda lgi dah mengeluh penat ye. ;pp

Okay, hari ni cuma ade 1 bnda je yg aku nk cerita, pasal kedai online. Haaaa, mende plk nih? Haha, ni la kerja kedua aku selepas kerja pertama aku di ofis. Kerja kedua ni tak perlukn modal yg besar pn cuma ketahanan mental dan fizikal yg tinggi amat diperlukan utk kerja ni. Skrg ni aku dpt rse mcm mne peniaga2 online ni meniagakan sesuatu produk. Sejak aku bkk kedai online ni mcm2 bnda yg aku belajar. Yg paling penting sekali, MUKA kena TEBAL beb. Klu blh pki tepung ape2 brand pn tak kisah dlm 5 hingga 6inci. Nk mempromosikan sesuatu produk tuu bukanlah sesuatu perkara yg mudah. Byk group yg aku follow dan diinvite utk follow. Aku fhm knp ade byk sgt group yg invite2 kite ni sbbnye bila kte masuk satu2 group tuu, bila kita nk beriklan ID diperlukan. Dah tu, nk dpt ID kne buat bnde yg auto invite tuu. Sbb tuu lah kwn2 FB korg ataupun korg sendiri terjebak kedalam group tuu. Dan, for those yg tak suke bnde alah tu, korg blh remove sebenarnya. Aku tau kdg2 tuu mgkin korg semak dgn bnde2 ni. Tpi cm yg aku mention kt ats ni la. Bnde tuu trjadi bkn diatas kemahuan diri org yg invite korg tuu.

Lagi sekali, aku bgi pihak FB ku ingin meminta maaf byk2 dgn korg yg dpt group invitation dari aku. :) Jgn lah psl ni smpi nk bermasam muka ke benda. Small matter je, tak perlu nk mkn dlm sgt. Hahaha, ingatkn diri sendiri jgk ni. :D

P/S: Sesiapa yg ade FB tuu, meh jenguk2 kedai online ku 'Shabil Shoppe' yg menawarkan pelbagai jenis pakaian terkini dan produk kesihatan yg anda cari selama ini. Dgn harga yg ditawarkn, anda pasti tidak akn menyesal memiliknya. :)
Cewahhhhh. Hehe. Hari ni amek stok tudung dgn bohati a.k.a business partner sambil ditunjukkan sekali jln nk ke sana. Lepas ni, jrg ditemani sbb bohati pn sibuk dgn kerjanya. Dpt jugak mkn prosperity idaman die tuu ye. Dan yg paling penting Char Kuey Teow Klg paling SODAP! Hahaha (gelak jahat) ;)

Friday, 8 February 2013

New mission

Assalamualaikum w.b.t.

Wahhhhh, rindunye nk mengupdate dkt blog ni. Byk sbnrnye cte yg aku nk buat tpi mse itu teramatlah mencemburui. Hahaha, tpi blk sempat je melayan RM dlu, bru la msuk tidur. :) Rsenye mcm bru je masuk bulan 2, tpi dah nk smpi raye cina dah. Gong Xi Fa Chai ye kpd sume kengkawan cina.

Selasa bru ni aku ade pgi 1 interview dkt Klg. Tmpt ni siyes dkt sgt dgn rumah aku. Syarikat tu biarlah rahsia. Hny mereka yg terdekat shj yg mengetahuinya. Huhu. So, wktu interview 2 bos ni mcm nk amek kje, mcm tanak amek kje pn ade. Dan, persoalan ni terjawab jgk hari ni. Next month bru msuk. Waktu tak dpt lgi kje ni aku beria nk sbb kje ni dkt dgn rumah. Aku tak perlu nk travel jauh sgt. Then ble dah tau dpt, tbe2 rse mcm mmpu ke aku bkrja kt sne sdgkn persekitaran aku kt tmpt kje yg skrg ni so cool. Knp cool? Sbb officemate2 aku yg senior kt cni sgtlah tak kedekut ilmu. Sibuk mcm mne pn diorg dgn rentas ke, priority ke atau urgent, msti diorg akn jwb sume soalan yg aku tny. Lgi2, buddy aku yg dri 1st day aku masuk smpilah skrg tak pernah jemu jwb soalan yg aku tnye. Thanks a lot to her. Nnti kte blnje akk mkn eh. ;) Tpi disebabkan beberapa kekangan yg tidak mmpu utk dielak, aku terpaksa terima job ni. 1st skali aku kesian sgt dkt abah sbb die slalu kne balik kje lmbt. Gara2 tggu aku blk kje. 2nd thing, aku sgt2 pnt travel jauh ni. Lgi2 waktu blk. Kdg2 tuu berdiri smpila kt stesyen S.Alam.

Kata putus telah diambil. Khamis dpn surat resign akn smpi ke tgn Encik Ted a.k.a supervisor. Hahahaha. Aku xtau knp org pggil die encik ted. Maybe sbb pengaruh cerita A&H kot. :D Will miss Cik Ayumi Nabilla bkn Ayumi Hamasaki taw. Hehe, masuk2 je org slalu ckp name die mcm name jepun. Tpi ade sjrh sbnrnye kt name die tuu. Die ni lah mmbe aku yg slalu tggu aku kt LRT KL Sentral. Wlupn lmbt seminit die msti tggu aku. Such a nice and best officemate.

Okaylah, nnti2 smbung berceloteh. Tata~

P/S: Bohati sgt2 sweet mlm ni. Punyalah die nk knekan kite tpi die yg trkena. Tpi seronok sbnrnye ble kdg2 tuu gurau2. Brulah makin hari makin syg. KATANYE... ;pp Bsk ade misi dgn bohati. Semoga setiap usaha tuu membuahkan hasil. InsyaAllah... Chaiyok syg!